Istoric - CSEI - Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva SPERANTA Zalau

CENTRUL ȘCOLAR PENTRU EDUCAȚIE INCLUZIVĂ
SPERANȚA
ZALĂU
Go to content
ISTORIC
 

    Anul 1974 aduce pe harta învățământului din Sălaj o nouă unitate, Școala Profesională Specială Zalău, viitoarea Profesională 13 Zalău, ulterior Școala de Arte și Meserii ,,Meseșul” Zalău. În această unitate au fost școlarizați absolvenții școlilor ajutătoare dintr-o bună parte a țării, un număr de 400 de elevi la început, pregătiți în meserii din domeniul construcțiilor, a prelucrării lemnului, servicii etc. Primul director al acestei unități a fost inginer Nechita Horea. Clasele din cadrul Școlii de Arte și Meserii ,,Meseșul” Zalău, din anul 2009 au fost arondate Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Șimleu Silvaniei, prima unitate de învățământ special din județ.
    Grădinița “Speranta” ia ființă apoi ca o necesitate  apărută în urma prezenței unui număr însemnat de copii cu dizabilități intelectuale și motorii în leagănul de copii de la Cehu Silvaniei. Acest lucru se întâmpla în aprilie 1991, urmând ca în septembrie 1992 să se transforme în Centru de Educație Specială și Recuperare a Copiilor cu Deficiențe ”Speranța” Zalău. Denumirea este apoi schimbată în Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Speranța” Zalău, fapt care precede și specificul activităților ce vor fi desfășurate în unitate.

    Primul director al acestei unități a fost doamna înv. Viorica Marchiș, urmată de prof. Pop Dorina Doina, înv. Sărăcuț Constanța, prof. Boldan Mihai. Din anul 2011, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ,,Speranța” Zalău a devenit structura Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Șimleu Silvaniei.
Din anul 2011 Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Șimleu Silvaniei și structura ,,Speranța” Zalău au avut ca directori pe profesorii: Faur Mariana, Chezan Antonela, Mureșan Carmen, Zaha Camelia, Sabău Amalia.
    Numãrul mare de elevi înscrişi şi nevoile aferente acestora, au determinat cadrele didactice şi conducerea unitãţii, sã înainteze demersuri pentru scindarea celor douã unitãţi, astfel cã, începând cu anul şcolar 2018-2019, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivã “Speranţa” Zalãu îşi recapãtã personalitatea juridicã.
Sediul principal al unitãţii se aflã în continuare pe strada Crişan nr. 4 şi sediul secundar pe strada Salcâmilor nr. 1.
    În prezent, unitatea de învățământ este condusă de prof. Pop Cristina Florina.
Back to content